je moet elkaar helpen

Tempo maken met verduurzamen

300 miljoen euro. Zoveel geld investeert Ymere de komende jaren extra in woningisolatie en reductie van CO2, om woningen versneld voor te bereiden op de energietransitie. Daken en gevels krijgen tijdens gepland onderhoud extra isolatie, en installaties worden vervangen door toekomst vaste systemen. Doel: tempo maken en de boel toch betaalbaar houden, zegt Annelies Tigchelaar, programmamanager bij Ymere.

“Als woningonderhoud toch al op het programma staat, pakken we isolatie- en ventilatiewerk meteen mee. Zo blijft de impact voor onze huurders beperkt, houden wijzelf de kosten in de hand en kunnen aannemers efficiënt werken. Vaak gaat het om relatief eenvoudige maatregelen die de woning energiezuiniger maken. Daardoor kan de energierekening van de huurder dus omlaag.

Tussen 2019 en 2025 trekken we hiervoor in totaal 300 miljoen euro uit – bovenop onze normale duurzaamheids- en onderhoudsmaatregelen. In 2025 willen we 80 procent van al onze woningen op energielabel B of hoger hebben. Dat is een forse ambitie. Die kunnen we alleen waarmaken door goede, langdurige samenwerking met onze co-makers: drie dakpartners, drie gevelpartners en twee installatiepartners. Die brengen allemaal hun specifieke kennis en ervaring in. Per complex maken we steeds samen een plan. We werken prettig samen, zonder de hiërarchie die je in de bouw vaak ziet.

De noodzaak om te verduurzamen is hoog. Maar wij willen realistisch zijn. Ymere denkt als woningcorporatie in de eerste plaats aan de huurders en wat zij kunnen betalen. Sowieso nemen we geen maatregelen waarvan we later spijt kunnen krijgen. We verduurzamen met gezond verstand. Isoleren is altijd goed, wat er ook voor – bijvoorbeeld – aardgas in de plaats komt op den duur.

Je loopt altijd tegen dilemma’s aan. Zo hebben we huurders die niets van klimaatmaatregelen willen weten. Die ronduit sceptisch zijn. En we hebben huurders die vinden dat we niet snel genoeg gaan. We moeten ervoor zorgen dat we dat enthousiasme niet temperen, maar tegelijkertijd onze huurders zien mee te krijgen. Ik denk dat onze samenwerking met co-makers daarbij zeker kan helpen.”

Duurzaam rekenen aan de woninggevel

Gevelonderhoud kun je ‘heel slim’ programmeren, en precies op het juiste moment uitvoeren en beheren. Zo kun je geld besparen. Dat is wat onderhoudsbedrijf Rutges Vernieuwt, één van de vaste samenwerkingspartners van Ymere, de komende jaren doet. Een duurzame woningvoorraad komt daarmee een flinke stap dichterbij. Directeur Dennis Rutges vertelt hoe.

Lees verder

Vliegen vang je met stroop, niet met azijn

De gemiddelde Ymere huurder is geen ‘klimaatgekkie’, zegt Peter Weppner, voorzitter van de Stichting Huurders Ymere Amsterdam (HYA) en vicevoorzitter van de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY). “Het gros van de huurders denkt en doet geldgedreven.” Maar hij ziet ook dat duurzaamheid lééft. Veel huurders willen best meedoen, mits ze er écht bij worden betrokken en de woonlasten betaalbaar blijven.

lees verder

© Ymere

Delen