Dilemma’s rond duurzaamheid

Dilemma’s rond duurzaamheid

Hoe maak je duizenden woningen duurzamer terwijl je investeringsruimte beperkt is en de huren betaalbaar blijven? Met die vraag ziet Ymere zich geconfronteerd op weg naar een CO2-neutrale woningvoorraad. Binnen de grenzen van wat haalbaar is doet Ymere zo veel mogelijk. Zo is extra geld uitgetrokken voor woningisolatie. Samen met co-makers worden nieuwe, slimme methoden en technieken ingezet. Dilemma’s zullen echter altijd blijven opduiken.

Tempo maken met verduurzamen

300 miljoen euro. Zoveel geld investeert Ymere de komende jaren extra in woningisolatie en reductie van CO2, om woningen versneld voor te bereiden op de energietransitie. Daken en gevels krijgen tijdens gepland onderhoud extra isolatie, en installaties worden vervangen door toekomst vaste systemen. Doel: tempo maken en de boel toch betaalbaar houden, zegt Annelies Tigchelaar, programmamanager bij Ymere.

lees verder

Duurzaam rekenen aan de woninggevel

Gevelonderhoud kun je ‘heel slim’ programmeren, en precies op het juiste moment uitvoeren en beheren. Zo kun je geld besparen. Dat is wat onderhoudsbedrijf Rutges Vernieuwt, één van de vaste samenwerkingspartners van Ymere, de komende jaren doet. Een duurzame woningvoorraad komt daarmee een flinke stap dichterbij. Directeur Dennis Rutges vertelt hoe.

Lees verder

Vliegen vang je met stroop, niet met azijn

De gemiddelde Ymere huurder is geen ‘klimaatgekkie’, zegt Peter Weppner, voorzitter van de Stichting Huurders Ymere Amsterdam (HYA) en vicevoorzitter van de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY). “Het gros van de huurders denkt en doet geldgedreven.” Maar hij ziet ook dat duurzaamheid lééft. Veel huurders willen best meedoen, mits ze er écht bij worden betrokken en de woonlasten betaalbaar blijven.

lees verder

Bij Ymere werken we stap voor stap toe naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Dit heet officieel de ‘no-regret’ methode. Wij noemen het liever het gezond verstand principe. Bekijk hier hoe deze methode werkt.

© Ymere

Delen