Stakeholdersinterviews

Hoe kleur je de wijk groen?

Ook de volkswijk wil best vergroenen, zag Volkskrant-verslaggever Peter Giesen bij een bezoek aan ’t Ven, een wijk in Eindhoven waar een woningcorporatie zo’n 200 woningen van het gas af haalt. Bewoners zijn blij: hun tochtige huizen worden aangepakt. De klimaatmaatregelen leiden tot verbroedering en, belangrijker: tot een lagere energierekening. Verduurzaming kan een sociale operatie worden. De beproefde wijkaanpak lijkt hiervoor kansrijk. Drie meningen en ervaringen.

Je moet elkaar helpen

In 2040 wil Haarlem aardgasvrij zijn. Het zoeken naar duurzame alternatieven is in volle gang. Een warmtenet in Schalkwijk kan een eerste stap zijn. Wienand van Dijk, kwartiermaker energietransitie bij de gemeente Haarlem, over de uitdagingen die dat met zich meebrengt.

lees verder

Combineren en vooruitdenken

Ymere staat achter de plannen om flinke delen van Haarlem te verwarmen met een (nieuw) warmtenet. Bij renovatie en groot onderhoud wordt al voorgesorteerd op deze maatregelen. Maar de belangen van de huurders staan voorop, zegt Pablo van der Laan, strategisch adviseur duurzaamheid bij Ymere.

Lees verder

Een visie is goed, maar vergeet de mensen niet

Denk niet vanuit het Klimaatakkoord van Parijs of de duurzaamheidsnota van de gemeente. Denk aan de bewoners. Haak aan bij hun wensen en zorgen. Dat zegt Daniël van Staveren, werkzaam bij Over Morgen. Het adviesbureau voor duurzame gebiedsontwikkeling vormt, samen met AEF,  het Servicepunt Duurzame Energie. Het Servicepunt geeft woningcorporaties inzicht in de kansen voor aardgasvrije verwarming.

lees verder
Braillelaan, Meerwijk, Haarlem: renovatie en duurzaamheid

Voor groot onderhoud en verbetering van 216 woningen – negen woonblokken uit de jaren zestig – aan de Braillelaan, Martin Luther Kinglaan en Erasmuslaan in Haarlem-Schalkwijk trekt Ymere 20 miljoen euro uit. De woningen krijgen een flinke onderhoudsbeurt waarbij meteen isolatie en zonnepanelen worden aangebracht. Kozijnen en dakbedekking worden vervangen; het verwarmings- en warmwatersysteem gaat eruit en wordt vervangen door collectieve verwarmingsketels, die later weer kunnen worden omgezet worden naar stads- of wijkverwarming. De wijk is een proefgebied. Als een huurder verhuist, wordt de gasaansluiting in de woning verwijderd. De nieuwe huurder gaat elektrisch koken. Ymere stimuleert zittende huurders om die overstap ook te maken.

© Ymere

Delen