column

Warmte

Ze zei het lachend tegen me: ‘Als dit klimaatverandering is, doe mij die dan maar’. In de zomer niet meer naar het zuiden toe voor lekker weer, maar fijn thuisblijven. Op je eigen balkon genieten van zon, warmte en het zuidelijke gevoel. Ook nog beter voor het milieu want geen vlieg- en autokilometers. Iedereen blij. Toch?

Tot afgelopen zomer. Het ene hitterecord was nog niet gesneuveld of het volgende ging aan flarden. Sommigen van u zullen er intens van genoten hebben maar anderen puften van de hitte het huis uit. Want ja, op hitte hebben we onze huizen niet gebouwd. Wij denken vooral aan kou. In de winter willen we de warmte binnen houden. Dus isoleren we onze huizen. Dan zijn we zuinig met energie. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Dat ze dan ook in de zomer warmte vasthouden is in ons klimaat nooit een probleem geweest. En nu? Koeling aanbrengen? Hmm – kost extra energie. Anders bouwen, met kleinere ramen zodat er minder zon binnenkomt? We houden juist zo van licht en zicht. Of leren accepteren dat het in de zomer binnen warmer wordt?

Het is niet het enige dilemma waar we tegenaan lopen. Een ander voorbeeld. We moeten van het gas af. De oude vertrouwde CV ketel moet eruit. Stadswarmte is daarvoor een alternatief. Warmte die bij het verbranden van afval vrijkomt gebruiken voor het verwarmen van woningen, een top-idee! Nooit aan gedacht dat de levering van die warmte niet zeker zou zijn. De problemen bij het Afvalenergiebedrijf in Amsterdam zijn in die zin een wake-up call. Wat doen we als er geen warmte geleverd kan worden? Massaal aan de elektrische kacheltjes? Komt allemaal goed natuurlijk, er wordt vast een oplossing gevonden. Maar ook: wat kost dat allemaal wel niet, het aanleggen van zo’n warmtenet? En hoe zorgen we ervoor dat die kosten eerlijk verdeeld worden en niet onevenredig bij onze huurders terecht komen?

Kortom we leven in interessante tijden. De klimaatverandering is een feit. Daar zullen we mee moeten omgaan. De energietransitie die daarbij hoort is nodig. Die vraagt om nieuwe oplossingen en nieuwe technieken die we nu nog niet kennen. Het vraagt om met elkaar zoeken en experimenteren. En het zal ook iets van ons gedrag vragen.
In deze Ymere werkt geven we u een inkijk in hoe wij aan het werk zijn om in te spelen op deze nieuwe werkelijkheid.
Voor nu hoop ik dat u zult genieten van een mooie winter. In een warm huis.

Karin Laglas
Voorzitter directieraad Ymere

© Ymere

Delen