Goede oplossing, mits van blijvende hoge kwaliteit

‘Goede oplossing,
mits van blijvende hoge kwaliteit’

Barbara Sluimers, conceptontwikkelaar Ymere

In de strategie van Ymere hangen de prijs en kwaliteit van een woning samen met de locatie. Voor de groeiende groep één- en tweepersoonshuishoudens kunnen woningen op populaire plekken betaalbaar blijven als ze compact zijn, én als de bewoners faciliteiten kunnen delen – zoals de tuin, een groot dakterras of een wasmachine. “Compact wonen is niet dé oplossing, maar een van de vele”,  zegt conceptontwikkelaar Barbara Sluimers van Ymere.

Barbara Sluimers: “We zien een aantal blijvende trends. Er komen steeds meer kleinere huishoudens. Je ziet een verschuiving van dingen bezitten naar dingen gebruiken: mensen willen minder eigen spullen. Of ze willen gewoon minder ruimte. Verder groeit de vraag naar betaalbaar wonen op gewilde locaties.
Met compacte woningen komen we aan die vraag tegemoet. Dat is niet nieuw. Van onze 88 duizend woningen zijn er nu al zo’n tienduizend kleiner dan 50 vierkante meter, variërend van hofjes uit de negentiende eeuw tot HAT-eenheden uit de jaren tachtig. Uit die geschiedenis kunnen we lessen trekken. Bij de hofjes kun je al zien hoe het moet: goed ontworpen, met een gedeelde, fijne buitenruimte voor iedereen. Bewoners accepteren een kleinere woonruimte als er iets moois tegenover staat: betaalbaarheid, een goede ligging, een slimme indeling van de woning, gedeelde voorzieningen.
Er valt nog altijd veel te leren, voor ons als opdrachtgever en voor de ontwerpers aan wie wij de randvoorwaarden meegeven. Compacte woningen moeten vooral héél goed worden ontworpen. Met een ruime entree, een goede indeling, voldoende bergruimte voor je spullen.
We willen huurders nauw betrekken bij wat we ontwikkelen. Als bewoner moet je echt voor zo’n concept kiezen, en dus niet alleen voor het kleine formaat. Tijdens het ontwerp raadplegen we daarom al huurderspanels, en als we meer compacte woningen gaan opleveren, zullen we goed volgen hoe het gaat, om onze ontwerpen steeds beter te maken. We zien dat compact wonen steeds populairder wordt. Onze visie is dat compact wonen een goede oplossing is, maar vooral van blijvende hoge kwaliteit moet zijn.”

SOOmedia, interieurimpressie Overhoeks

NL Architects, 133 sociale huurwoningen Overhoeks

Merijn de Jong, architect:

‘Als huurder heb je meer, omdat je deelt’

Emmy Lucasse, huurder die compact woont:

‘Zorg alsjeblieft wel voor voldoende kastruimte'

Chantal Ekkelboom, huurder die compact woont:

‘Eindelijk een huis voor mijzelf’

© Ymere

Delen