Eindelijk een huis voor mijzelf

‘Eindelijk een huis voor mijzelf’

Chantal Ekkelboom, huurder die compact woont

Chantal Ekkelboom (27) glundert van trots als ze haar nieuwe compacte sociale huurwoning aan de Kaj Munkweg in Hoofddorp laat zien. “Na heel lang zoeken heb ik eindelijk een huis voor mijzelf gevonden. Het is niet groot, maar meer heb ik niet nodig. Ik ben zo ontzettend blij.”

Chantal, in het dagelijks leven cateringmedewerker, woonde tot vorige maand noodgedwongen bij haar ouders in Amsterdam. ”We hadden het heel gezellig, maar als je 27 jaar oud bent is het tijd voor iets voor jezelf. Het enige alternatief was een eigen huurhuis, maar die kon ik als starter niet vinden. De wachtlijsten zijn te lang en ik had te weinig inschrijfduur. Dat is best frustrerend.”

Sociale huurwoningen worden - op basis van inkomen en huishoudgrootte - in beginsel toegekend aan woningzoekenden met de langste inschrijfduur bij Woningnet. Daarnaast zijn er relatief weinig woningen waar jonge starters voor in aanmerking komen. Aan dat dilemma wil Ymere iets doen. Daarom zijn er in korte tijd 60 nieuwe compacte woningen gebouwd aan de Kaj Munkweg en Hoofdweg in Hoofddorp van 30 tot 40 m². Met een woonkamer, slaapkamer, eigen keuken, toilet en hal. De helft van alle nieuwe woningen is speciaal voor jongeren.

Toen Chantal de advertentie voor deze huurwoningen zag was ze direct verkocht. “Hoewel ik alleen een plattegrond zag heb ik toch gereageerd. En daar heb ik geen moment spijt van gehad”, glundert ze. “Een plek helemaal voor jezelf. Helemaal nieuw. En terwijl ik hier woon bouw ik nog inschrijfduur op ook. Wie wil dat nu niet?”

Wie hier wil wonen tekent een speciaal huurcontract voor jongeren. “Je mag hier maximaal vijf jaar wonen. Dat vind ik prima. Bijkomend voordeel is dat ik in die tijd wél inschrijfduur opbouw, waardoor ik na vijf jaar meer kans heb op een andere huurwoning”. De regeling moet de doorstroming bevorderen. Na maximaal vijf jaar is de woning weer beschikbaar voor een andere jonge starter.

Chantal heeft haar woning niet alleen slim, maar ook knus ingericht. Een eettafel die je kunt vergroten voor als er vrienden komen eten, kastjes aan de muur boven de televisie en meer slimme opbergmogelijkheden. Ze liet zich inspireren door Ikea.  “Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig. Bij Ikea vind je hele goede voorbeelden hoe je een kleinere ruimte goed kunt indelen. Ik heb het hier erg naar mijn zin.”

Merijn de Jong, architect:

‘Als huurder heb je meer, omdat je deelt’

Emmy Lucasse, huurder die compact woont:

‘Zorg alsjeblieft wel voor voldoende kastruimte’

Barbara Sluimers, conceptontwikkelaar Ymere:

‘Goede oplossing, mits van blijvende hoge kwaliteit’

© Ymere

Delen