Als huurder heb je meer, omdat je deelt

‘Als huurder heb je meer, omdat je deelt’

Merijn de Jong, architect

Compact wonen wordt alleen een succes als bewoners een royaal uitzicht hebben, plus optimale voorzieningen, op een goede stedelijke locatie. Dat stelt Merijn de Jong, architect bij Heren 5. Hij ontwierp in opdracht van Ymere fase 2 van woningcomplex De Eenhoorn. In de Rudolf Dieselbuurt in Watergraafsmeer (Amsterdam) komen 330 compacte sociale huurappartementen, op de plek waar verouderde 124 boven- en benedenwoningen stonden uit 1952. Er komen dus meer dan twee keer zoveel woningen.

Merijn de Jong: “Eén- en tweepersoonshuishoudens, starters, senioren, speciale doelgroepen en gezinnen, ze wonen straks in De Eenhoorn allemaal bij elkaar. Eigenlijk is het daarmee een stad in het klein. Op die mix van doelgroepen hebben we ons ontwerp dan ook zorgvuldig afgestemd.
Bewoners kunnen elkaar ontmoeten op een galerij, waar ze allerlei aanknopingspunten vinden voor sociaal contact. Kinderen spelen buiten in een autovrije, groene straat. Senioren wonen aan een groene binnenhof. Het zijn appartementen van 33, 45 en 60 vierkante meter. Voor gezinnen zijn er een aantal appartementen van 87 vierkante meter met drie slaapkamers. Rond de woningen komt veel groen, de stad is daarmee letterlijk in je achtertuin.
Bij de entree in De Eenhoorn vinden bewoners gezellige zitjes, voor zichzelf en/of hun bezoek. Vanaf de entree ben je dus meteen thuis. Er is goed nagedacht om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het beschikbare woonoppervlak. Voorzieningen die je niet vaak gebruikt en ook kunt delen zijn verplaatst naar een plek buiten de woning. Want waarom zou je woonruimte opofferen aan een grote witte vierkante wasmachine die je niet iedere dag gebruikt? Door die te delen met andere huurders - in het complex komt een ‘wasbar’ met professionele wasmachines - blijft er letterlijk meer ruimte over om fijn te wonen.

 We hebben veel aandacht besteed aan de vormgeving, de detaillering, aan een mooie buitenruimte met water en groen.
Juist als je compact woont, moet alles goed verzorgd zijn. Voor alle bewoners moet De Eenhoorn prettig gaan voelen. Als huurder heb je meer, omdat je deelt.”

SOOmedia, interieurimpressie De Eenhoorn

Kort Tielens architecten, fase 1 De Eenhoorn

Emmy Lucasse, huurder die compact woont:

‘Zorg alsjeblieft wel voor voldoende kastruimte’

Barbara Sluimers, conceptontwikkelaar Ymere:

‘Goede oplossing, mits van blijvende hoge kwaliteit’

Chantal Ekkelboom, huurder die compact woont:

‘Eindelijk een huis voor mijzelf’

© Ymere

Delen