column

Compact en betaalbaar

Wat is een fijn huis? In de eerste plaats de plek om jezelf te zijn, je thuis. Een plek waar je je leven kunt leven zoals jij dat wilt. Dat je helemaal hebt ingericht hoe jij het mooi en prettig vindt. Dat je leuke buren hebt misschien, of juist met rust gelaten wordt. Dat het op een fijne plek ligt. En dat het betaalbaar is. Zodat er ook nog wat overblijft voor alle andere uitgaven.

In deze Ymere werkt laten we zien hoe we compact wonen vormgeven. Dat is iets anders dan klein wonen. Compact wonen vraagt om slimme woningindelingen waarbij je huis je als het ware omarmt. Veel licht en in bepaalde gevallen ook gedeelde voorzieningen zoals wasmachineruimtes en soms een wat grotere entreeruimte waarin je elkaar kunt ontmoeten. En een omgeving die het verlengde is van je huiskamer. Fijn, compact én betaalbaar.

Ymere kiest bewust voor de nieuwbouw van compacte appartementen. De vraag naar betaalbare woningen in de Metropoolregio Amsterdam is eindeloos, het aantal beschikbare bouwlocaties is beperkt. Uit onderzoek blijkt dat het voor een heel groot deel één- en tweepersoonshuishoudens zijn die een woning zoeken. Bijna zes op de tien woningzoekenden is alleen en ruim driekwart alleen of met z’n tweeën.

Alle reden dus om er eens goed naar te kijken hoe we voor al die huishoudens woningen kunnen bouwen die goed bij ze passen. Als we die mooi compact maken houden we de huren betaalbaar. En dan kunnen we op hetzelfde stuk grond ook meer woningen bouwen, zodat we meer woningzoekenden helpen. Kortom, zowel fijn voor de huurders als voor de woningzoekenden.

Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een leuk én betaalbaar huurappartement binnen de ring in Amsterdam kan niet om ons nieuwbouwproject De Eenhoorn heen. Na de sloop van 124 oude huurwoningen, bouwen we sinds deze maand in Watergraafsmeer aan 330 nieuwe sociale huurappartementen. Een ruime verdubbeling van het aantal betaalbare huurhuizen in de wijk! Een kans die je maar zelden krijgt. En dat op een fantastische plek binnen de ring in Amsterdam, vlakbij het Amstelstation en andere voorzieningen op een steenworp afstand. 

Daarnaast kijken we ook aan de hand van ons jaarverslag terug op 2018. We laten zien wat we in 2018 hebben gedaan en bereikt.

Natuurlijk ben ik enorm trots op de nieuwbouw die we opleverden en startten. Maar net zo trots ben ik op de slag die we ook dit jaar weer gemaakt hebben in het onderhoud, het verbeteren en verduurzamen van onze woningen. Goed voor het wooncomfort, het milieu en de portemonnee van onze huurders.

Dit alles hebben we gedaan terwijl we de huren betaalbaar houden. Zowel voor onze huidige huurders door een beperkte huurverhoging als voor toekomstige huurders door betaalbaar te bouwen en passend toe te wijzen. Dat is iets om echt heel trots op te zijn.

Karin Laglas
Voorzitter directieraad Ymere

© Ymere

Delen