actueel

Beperkte huurverhoging voor veel huurders

Veel huurders van Ymere krijgen een beperkte huurverhoging. Dat is bepaald in nauwe samenwerking met huurdersorganisatie SHY. De huurverhogingen worden per 1 juli ingevoerd.

Hoe de huurverhoging dit jaar uitpakt is voor iedere huurder weer anders. Dat is afhankelijk van het inkomen in relatie tot de huur. Huurders met een hoge huur en laag inkomen zouden extra geraakt worden door een huurverhoging. Zij krijgen daarom een huurverhoging van maximaal 0,3 procent. Zo blijft wonen ook voor hen betaalbaar.
Voor huurders met een minimuminkomen gaat Ymere een stapje verder. Hun huur wordt verlaagd tot de huurgrens (2019: € 607 of € 651) als zij een minimuminkomen hebben.
Wie een inkomen heeft boven de € 42.436 kan een hogere huur betalen. Deze huurders krijgen een (inkomensafhankelijke) huurverhoging.
De huurverhogingen worden ingevoerd per 1 juli 2019. Huurders ontvangen vóór 1 mei de brief over hun huurverhoging.

Zo besteedt Ymere de huurinkomsten

In 2018 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een woning van Ymere 550 euro. Wat doet Ymere met deze huurinkomsten? Bekijk hier hoe deze inkomsten worden besteed.

Woningen Gentiaan kunnen weer vijftig jaar mee

Huurders van de eerste 38 van de 240 gerenoveerde sociale huurwoningen in De Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord krijgen binnenkort de sleutel van hun ‘nieuwe oude’ woning. De bijna 100 jaar oude huurhuizen kunnen na een grondige renovatie weer minimaal vijftig jaar mee. Ook behoort een gasrekening tot de verleden tijd. De renovatie is aangegrepen om over te stappen op een andere warmtebron. Gas eruit, stadswarmte erin.
De huizen zijn letterlijk van boven tot onder aangepakt. Zo zijn bijvoorbeeld de dunne steens-buitenmuren van binnenuit goed geïsoleerd, is het dak vernieuwd, de brandveiligheid verbeterd en zijn er nieuwe kozijnen geplaatst. Ook hebben de woningen HR++ glas en mechanische ventilatie gekregen. Bij de woningen in de volgende fase kiest Ymere voor dezelfde aanpak. 70% van de huurders heeft ingestemd met het renovatieplan. De uitvoering start in het voorjaar van 2020.

Ymere start met isolatieversneller

Met 75.000 woningen kan Ymere een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie in de Metropoolregio Amsterdam. Maar dit moet wel slim en betaalbaar. Daarom start Ymere met een isolatieversnelling.

Het beter isoleren van huizen is iets waar Ymere al langere tijd mee bezig is. Maar het gaat niet snel genoeg. Daarom investeren we de komende vijf jaar extra in isolatie om huizen versneld voor te bereiden op een gasloze toekomst. Zo werken we toe naar ons doel: 80% van ons bezit op minimaal label B in 2025.
 
Slim verduurzamen
Innovatie en samenwerking zijn nodig om zoveel mogelijk huizen in korte tijd te isoleren. Daarom zijn we dit jaar begonnen met het aanbrengen van extra isolatie tijdens gepland onderhoud. We werken daarbij nauw samen met onze gevel-, dak-, en installatiepartners. Ook werken we met deze partners aan een plan voor een open innovatief ecosysteem. Zo kunnen we samen slimmer verduurzamen, zodat huurders fijn en comfortabeler wonen tegen redelijke woonlasten.

Meer kansen voor starters in Hoofddorp

In korte tijd heeft Ymere aan de Kaj Munkweg en Hoofdweg in Hoofddorp zestig nieuwe compacte woningen gebouwd die geschikt zijn voor starters. Met een woonkamer, slaapkamer, eigen keuken, toilet en hal.

De helft van alle nieuwe woningen zijn speciaal voor jongeren. Ze krijgen een huurcontract voor vijf jaar. Tijdens deze periode bouwen ze inschrijfduur op. Daarmee hebben ze een betere kans om te verhuizen naar een andere woning die na die vijf jaar meer past bij hun behoeften.

Mieke Booij, wethouder wonen van de gemeente Haarlemmermeer, is blij met de compacte woningen. “Iedereen verdient een fijne plek om te wonen. Daarom is het goed te zien dat er hierdoor meer mogelijkheden zijn voor starters in Haarlemmermeer”, aldus Booij. “En door het vergroten van het aanbod van verschillende typen woningen in de gemeente is er meer keuze voor huurders en doen we iets aan de wachtlijsten. Ook dat is goed.”

Huurders tevreden over dienstverlening

Ook in 2018 heeft Ymere een goede waardering gekregen van huurders voor haar dienstverlening. Huurders zijn zo tevreden dat het onafhankelijke Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH) Ymere het KWH-label toekent en verlengt tot 2021.

Woningcorporaties krijgen alleen het KWH-label als huurders tevreden zijn over de dienstverlening. Dat wordt jaarlijks gemeten op 7 verschillende onderdelen: onderhoud, woningverbetering, het zoeken en vinden van een woning, betrekken en verlaten van een woning, het uitvoeren van reparaties en contact en informatie. Een onafhankelijke commissie van het KWH controleert of de uitkomsten van het onderzoek objectief en betrouwbaar zijn.
Voor al deze onderdelen kreeg Ymere een 7 en hoger; voor de uitvoering van reparaties gaven de huurders zelfs een 8. Van alle 340 woningcorporaties in Nederland hebben er 112 een KWH-label.

Vmbo-leerlingen helpen mee in Heesterveld

In Heesterveld in Amsterdam Zuidoost hebben vmbo-leerlingen van het Montessori College Oost geholpen bij de verbouwing van de nieuwe co-workingspace voor ondernemers. Ze kregen begeleiding van praktijkbegeleiders van het leerwerkbedrijf van Ymere Service.

De voormalige bergingen in de plint van het wooncomplex langs het Bullewijkpad worden verbouwd tot onder andere een co-workingspace voor ambitieuze ondernemers, met dertig tot veertig werkplekken.
Leerlingen van het Montessori College Oost hebben meegewerkt aan de verbouwing. Ze hebben daarbij de principes van circulair bouwen toegepast. Zo zijn van de deuren uit de boxen van Heesterveld bureaus gemaakt en zijn koperen buizen tot mooie design bureaulampen omgevormd. In mei wordt de co-workingspace in Heesterveld officieel in gebruik genomen.

© Ymere

Delen