voorwoord

Bedankt Ber! Welkom Hélène!

18 jaar geleden stapte hij binnen bij Zomers Buiten. Daarna belandde hij via een fusie bij de Woonmaatschappij. En na weer een fusie bij Ymere. En nu, 18 jaar later, kwam zijn besluit dat hij ermee stopt. Ber Bosveld. Ons volkshuisvestelijk financiële geweten. Van alles heeft hij meegemaakt. De periode dat corporaties de redders van de volkshuisvesting waren – en soms meer dan dat. De periode van verguizing in de parlementaire enquête die daarop volgde. En daarna de veranderingen van de Nieuwe Woningwet. Met de hem kenmerkende kalmte leefde hij door die verschillende periodes heen. Altijd met een scherpe blik, gekoppeld aan een groot gevoel voor hoe de volkshuisvesting gediend kon worden. In deze Ymere werkt blikt hij terug en – hem kennende – vast ook vooruit. Wij allemaal gunnen Ber deze volgende fase in zijn leven enorm, maar we gaan hem ook missen. Dat geldt zeker ook voor mijzelf.

Gelukkig hebben we een uitstekende opvolger voor Ber gevonden. Vanaf 1 november treedt Hélène Pragt toe tot de directieraad. Haar portefeuille richt zich naast de financiële kant met name op het digitale domein, met als ambitie om voor huidige en toekomstige huurders onze dienstverlening eenvoudiger en beter te maken. In deze Ymere werkt een eerste kennismaking met haar.

Daarnaast aandacht voor de energietransitie en onze dilemma’s op dat vlak. De woningen die we bezitten en verhuren zijn vaak gestapeld en voor een deel monumentaal. Het verduurzamen daarvan is met de technieken die we nu hebben enorm kostbaar. En dat terwijl we vanwege de enorme wachtlijsten ook flink moeten bijbouwen. En natuurlijk willen we tegelijkertijd ook onze woningen goed onderhouden en verbeteren – zie bijvoorbeeld de prachtige opknapbeurt van Grote Belt/Sont in deze editie. En vanzelfsprekend willen we ook de huur betaalbaar houden. Kortom: continu moeten we keuzes maken. Dat is niet altijd eenvoudig. Marnix Norder, inmiddels al bijna twee jaar voorzitter van onze branchevereniging Aedes, die in deze editie aan het woord komt, weet daar alles van. Net als Ber. En binnenkort ook Hélène.

© Ymere

Delen