duurzaamheid

Ymere kiest voor milieu, energietransitie en circulaire economie:

‘We besmetten co-makers met het duurzaamheidsvirus’

Chris Pettersson (Ymere): "Duurzaam denken zit in vrijwel al onze keuzes."

Energiecoaches, zonnepanelen, vogeldakpannen: Ymere werkt op veel fronten mee aan een duurzame samenleving. Thema’s als milieu, energietransitie en de circulaire economie spelen bij veel keuzes een rol. Van aardgasloze nieuwbouw in 2020 tot de koffiebekers op kantoor.

Onder het containerbegrip ‘duurzaamheid’ valt meer dan alleen het isoleren van woningen en de keuze voor natuurlijke bouwmaterialen. Ymere probeert op veel meer manieren te werken aan oplossingen voor de klimaatverandering. “Duurzaam denken zit in vrijwel al onze keuzes”, zegt Chris Pettersson, regiomanager Amsterdam-Noord, -Centrum, -Oost en -Zuidoost. “Veel maatregelen vinden wij vanzelfsprekend, maar mensen – binnen en buiten Ymere – zijn toch vaak onder de indruk van wat we allemaal doen. We mogen ons verhaal best wat beter uitdragen.”

‘Verduurzaming raakt steeds meer geïntegreerd in het denken van de hele organisatie’

Energiecoaches

Dat verhaal begint met het streven naar een energieneutrale woonomgeving. Door isolatie van daken en muren verbruiken huurders minder energie. Nieuwbouwwoningen bouwt Ymere vanaf 2020 aardgasloos. Behalve deze fysieke maatregelen, speelt gedrag een essentiële rol. Pettersson: “Daarom hebben we energiecoaches aangesteld. Dat zijn bewoners die buurtgenoten vertellen hoe ze energiezuiniger kunnen wonen. Bijvoorbeeld door tv, verlichting of computers die je niet gebruikt uit te zetten. Of ze leggen uit hoe je in een geïsoleerde woning toch voldoende ventileert.”

86.000 wormen

Een van de belangrijkste bijdragen van Ymere aan een beter milieu is inspanningen gericht op duurzame stedenbouw. Dat betekent meedenken over waterbuffers, luchtkwaliteit en biodiversiteit. En bij nieuwbouw bijvoorbeeld kiezen voor geveltuinen, groendaken, zwaluwkasten of beplanting die veel CO2 opslaat. Aansprekend voorbeeld vindt Pettersson de binnentuinen van een aantal flats in Weesp die maar onder water bleven staan. Oplossing: 86.000 wormen die de grond beter doorlaatbaar maken. “Mega-duurzaam zonder dure graafmachines of drainagesysteem. In dit soort projecten trekken we samen op met de lokale overheid. Duurzaamheid staat veel hoger op de agenda dan vier jaar geleden. Gemeenten zijn doordrongen van de noodzaak en stellen middelen ter beschikking.”

Circulaire economie

De keuzes die Ymere maakt moeten niet alleen nu, maar ook in de verre toekomst duurzaam zijn. Dus bij nieuwbouw wordt nu al nagedacht over eventuele latere functies voor het gebouw. Pettersson: “Bij materiaalkeuzes kunnen we voor een duurdere variant kiezen die langer meegaat of verlichting die je minder vaak hoeft te vervangen. Daarnaast denken we veel meer vanuit de circulaire economie: materialen moeten na eventuele sloop weer maximaal herbruikbaar zijn.”

Aanstekelijk

Ymere kijkt als smart follower voortdurend naar innovaties op de markt, maar stelt ook vaak zelf een duurzame vraag aan co-makers of leveranciers. “Je kan heel veel in verduurzaming doen door de juiste vragen te stellen”, weet Pettersson uit ervaring. “Laatst vroegen we een keukenleverancier of hij een maximaal circulaire keuken kon ontwerpen. Dat stimuleerde hem om het nóg beter te doen. Zo kunnen we als grootste corporatie van Nederland co-makers besmetten met het duurzaamheidsvirus. Heel veel bedrijven willen ermee aan de slag. Het werkt aanstekelijk.”

Ledverlichting

Ymere kijkt niet alleen kritisch naar haar leveranciers – ze rijden toch niet in vervuilende dieselbusjes? – maar net zo goed naar haar eigen gedrag en bedrijfsvoering. Denk aan milieuvriendelijke koffiebekers en LED-verlichting op kantoren en de inkoop van in Nederland opgewekte energie. Pettersson: “Zo leren collega’s die veel autorijden hoe ze dit zo milieubewust kunnen doen. En er komt een pilot met elektrische busjes. Zo raakt verduurzaming steeds meer geïntegreerd in het denken en doen van de hele organisatie.”

Bekijk hier het filmje over het plaatsen van zonnepanelen door Iederzon.

Duurzaam denken en doen: 5 pijlers

  • Zorg dat woningen minder energie nodig hebben
  • Gebruik duurzame materialen
  • Maak een dierbare gebouwde omgeving
  • Geef in bedrijfsvoering het duurzame voorbeeld
  • Vertoon duurzaam gedrag voor een duurzaam resultaat

© Ymere

Delen