voorbeeld

Merkelbach in ere hersteld

Het monumentale gebouw Merkelbach in het Amsterdamse Bos en Lommer is hoogwaardig gerenoveerd met behoud van monumentale details. Merkelbach telt 136 sociale huurwoningen, 72 koopwoningen en twee bedrijfsruimten. Jan Steggerda namens co-maker en aannemer Hemubo: “Het was een avontuurlijke opdracht, waarbij we moesten laveren tussen de strikte normeringen vanuit Bureau Monumenten & Archeologie, het unieke ontwerp van Merkelbach, de opdracht van Ymere, de bouwtechnische mogelijkheden en natuurlijk de wensen van de huurders. Samen met Ymere hebben we dit pronkstuk weer in ere hersteld.” 


Uniek trappenhuis

“Uniek aan dit trappenhuis is dat er twee trapopgangen in één trappenhuis zijn verwerkt. Kijk maar, de jongen met het petje loopt op een andere trap dan de trap die je links ziet. Als je van de tweede naar de eerste verdieping wil lopen, kan dat alleen via de begane grond.”

Beroemd boodschappenmandje

“Jammer genoeg is het beroemde boodschappenmandje van Merkelbach nog niet te fotograferen. Het komt wel en je ziet al wel de touwen voor dat liftje. Het mandje is overigens beperkt belastbaar hoor, een krat bier past er niet in.”

Origineel glas

“De trappenhuizen zijn in oorspronkelijke stijl teruggebracht, in dezelfde kleur en met de karakteristieke en oorspronkelijke glaslijnen. De originele glazen wanden zijn al zo’n tachtig jaar oud!”

Aluminium beste oplossing

“Deze aluminium buitenkozijnen zijn nagenoeg identiek aan de oorspronkelijke mooie dunne stalen kozijnen van Merkelbach. Stalen kozijnen zijn zwaar, kostbaar en onderhoudsintensief. Bovendien zijn ze lastig te combineren met huidige normen op het gebied van duurzaamheid en energie. Vanzelfsprekend voldoet het gebouw weer aan die normen.”

© Ymere

Delen