EEN WONING DIE PAST ALS EEN JAS

Beter terugkomen

Initiatief 3 
Herhuisvesting die past

Een gesloten woningblok van Ymere in de wijk Bos en Lommer (Amsterdam-West) ondergaat een ingrijpende renovatie, waardoor alle bewoners tijdelijk hun huis uit moeten. Ymere grijpt hier de kans om bewoners die toch al moeten verhuizen, in hetzelfde blok of elders een nieuwe woning aan te bieden die beter bij ze past. Onder de naam Bloom 4 krijgen alle bewoners de kans om zo’n woning uit te zoeken. Dat kan een huurwoning zijn, maar ook een koopwoning, want in het vernieuwde blok komen niet alleen sociale huurwoningen terug.

“Alle huurders krijgen sowieso een terugkeergarantie”, zegt Sander Albinus, woonmakelaar herhuisvesting bij Ymere. “Maar bij terugkeer kijken we nadrukkelijk naar het passendheidscriterium. Klopt de aangeboden woning wel bij je wensen? Of wil je liever iets anders? Sommige huurders besluiten daarop om via Woningnet elders te gaan zoeken.” Veel huurders krijgen een identieke woning terug, anderen krijgen iets in hetzelfde blok dat beter past. Zo grijpt Ymere een herhuisvestingsopgave aan om te zorgen voor passend wonen en ontstaat er in het blok ook ruimte voor nieuwe bewoners.

Hoewel veel woningen nog moeten worden opgeleverd en het een flinke puzzel is om woonwensen te matchen aan het aanbod, lijkt het voor de meeste betrokkenen de goede kant op te gaan. Het mooie is dat veel gezinnen nu een grotere woning krijgen die beter bij ze past dan eerst. Ouderen schuiven juist naar een iets kleinere woning op. Albinus: “We hebben geleerd dat je zo’n proces zorgvuldig moet aanpakken en hebben daarom intensief met de bewonerscommissie overlegd. Ook besteden we veel aandacht aan bewonersbegeleiding, onder andere door huisbezoeken en een wekelijks spreekuur.”

‘Alle huurders krijgen sowieso een terugkeergarantie.’

Te ruil: huurwoning

Initiatief 1  
Van woning wisselen in Amsteldorp

lees verder

Beter terugkomen

Initiatief 3 
Herhuisvesting die past

lees verder

© Ymere

Delen