EEN WONING DIE PAST ALS EEN JAS

Klein én fijn

Initiatief 2: 
Microwonen

Wonen in de stad is ongekend populair. De grote steden, Amsterdam en Utrecht voorop, trekken steeds meer mensen. Tegelijkertijd zijn steeds meer van die nieuwe inwoners alleenstaand: jongeren, senioren, gescheidenen. Het zijn mensen die zoeken naar een kleinere, betaalbare woning, eventueel met gedeelde voorzieningen: een tuin, een groot dakterras, een wasmachine of een auto. Ymere gaat deze producten de komende jaren meer en meer aanbieden, vanuit de wens om betaalbare woningen te realiseren in het gewilde woonmilieu van de metropoolregio.

“Door klein en goed te bouwen blijven deze woningen betaalbaar en beschikbaar en kunnen we een specifieke, groeiende doelgroep passende woonruimte bieden”, zegt Barbara Sluimers, conceptontwikkelaar bij Ymere. “Overigens zijn van de 88 duizend woningen van Ymere er nu al zo’n tienduizend kleiner dan 50 vierkante meter, variërend van hofjes uit de negentiende eeuw tot HAT-eenheden uit de jaren tachtig.” En daar komen dus nieuwe compacte woningen bij. Zo gaat Ymere betaalbare kleine sociale huurwoningen realiseren op het Zeeburgereiland. In het project De Maurits (aan de Mauritskade) zijn de woningen van 25 tot 40 vierkante meter groot.

“Kleiner wonen is niet dé oplossing”, zegt Sluimers. ‘Het is een aanvullend woonproduct dat we samen met andere woningtypes zullen aanbieden. En: compact moet vooral goed zijn.” Dat betekent: een doordachte plattegrond én aantrekkelijke gemeenschappelijke voorzieningen.

Hoe doe je dat? Een mooi voorbeeld is Villa Mokum in het Amstelkwartier van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De compacte woningen daar hebben een royaal dakterras. In datzelfde Amstelkwartier is AM ook actief met het vervolg daarop: De Lofts, speciaal voor urban millennials. “Wij doen veel onderzoek naar de woonwensen van die groep”, zegt ontwikkelaar Eva Hekkenberg van AM. “Daaruit blijkt dat bewoners een kleinere woonoppervlakte accepteren als er maar iets tegenover staat: betaalbaarheid, een goede ligging, openbaar vervoer, meer comfort en gedeelde voorzieningen.”

‘Kleiner wonen is niet dé oplossing.’

De Lofts omvat compacte, luxe en gestoffeerde woningen waarvan de bewoners de begane grond kunnen delen. Hekkenberg: “Dat betekent dus dat bewoners er zelf verantwoordelijk voor zijn dat de startkwaliteit overeind blijft. Dat kan een ontwikkelaar of verhuurder niet voor ze doen. Wij helpen de bewoners hier wel bij door een community te starten, waardoor mensen elkaar leren kennen en er bepaalde leefregels bespreekbaar worden gemaakt. We merken dat dit goed werkt.”

Te ruil: huurwoning

Initiatief 1  
Van woning wisselen in Amsteldorp

lees verder

Beter terugkomen

Initiatief 3 
Herhuisvesting die past

lees verder

© Ymere

Delen