enerzijds, anderzijds

Woningruil, ja of nee?

‘Te ruil’-borden aan de gevel. Speeddates om in contact te komen met je woningruilpartner. Het experiment met woningruil van Rochdale en Ymere in Amsteldorp trekt de aandacht. Maar kan woningruil de doorstroming op de woningmarkt wel bevorderen? Vier opvattingen.

Jannie Komduur,
beleidsmedewerker Belangenbehartiging, Woonbond

‘Zorg wel voor duidelijkheid’

“De Woonbond staat positief tegenover woningruil. Het is een goed instrument om ervoor te zorgen dat je als huurder een woning krijgt die bij je past. Ook verbetert woningruil de doorstroming, die juist de laatste jaren erg onder druk staat. Door huurharmonisaties is de drempel om te verhuizen voor veel huurders een stuk hoger geworden. Ruilen van woning kan dan een uitkomst zijn. Maar duidelijkheid is wel heel belangrijk. Als huurder moet je precies weten waar je aan begint: ga je meer huur betalen of niet? Dat moet volstrekt helder zijn en die duidelijkheid moeten corporaties dus geven. Daarnaast mogen ze nooit de mensen vergeten die nog geen huurwoning hebben. Wie op een lange wachtlijst staat, heeft niets aan woningruil. Ook vinden we dat je misbruik moet voorkomen. Het mag niet zo zijn dat iemand die toch al wil verhuizen, een goede vriend via woningruil aan een mooie woning helpt.”

Carolien Janssen,
kennisspecialist Woningverhuur bij Stadgenoot

‘Een goed instrument’

“Woningruil kan helpen om mensen sneller aan een passende woning te helpen. Het is daarvoor een goed instrument. Stadgenoot staat dus positief tegenover woningruil. Om onze huurders hierin nog beter te ondersteunen, hebben we ons proces enige tijd geleden veranderd. Ruilpartners kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen twee varianten. Zo kun je van woning ruilen mét een nieuw huurcontract – dus een nieuwe start, inclusief verhuisonderhoud en eventueel een aanpassing van de huur – maar je kunt ook kiezen voor een indeplaatsstelling. Het oude huurcontract wordt dan overgenomen en de huur blijft gelijk. Uit de praktijk blijkt dat de meeste huurders kiezen voor een indeplaatsstelling. Wij hebben uit ervaring geleerd dat álle betrokkenen goed moeten weten dat woningruil mogelijk is, anders kun je als huurder een kans missen. Er moet dus een platform zijn waarop mensen elkaar kunnen vinden. Dat vergt een goede organisatie en duidelijke informatie.”

Marten Jeths,
advocaat Huurrecht, Tomlow Advocaten

‘Pas het verstandig toe’

“Woningcorporaties zijn nogal eens terughoudend met woningruil. Dat is te begrijpen. Er moet namelijk een zwaarwichtig belang aanwezig zijn bij beide huurders die willen ruilen. De een wil bijvoorbeeld kleiner wonen, de ander juist groter. Is dat zo, dan is woningruil een prima middel om de doorstroming op gang te brengen. Het wordt pas ingewikkeld als iemand een huurcontract wil overnemen van veertig jaar oud, zonder algemene voorwaarden, of met verouderde voorwaarden, en een extreem lage huur. Denk aan een woning in Amsterdam-Zuid met een huurprijs van 300 euro per maand – dat komt voor. Een woningcorporatie zou zo’n huurwoning eigenlijk het liefst opnieuw verhuren tegen een maximaal redelijke huurprijs, maar dat levert nog wel eens problemen op met de voorgestelde huurder en of de gemeentelijke toewijzingscriteria. Corporaties worden daar niet gelukkig van. Ze bieden dan nieuwe huurvoorwaarden aan en een aangepaste huur, maar de rechter kan daar in het uiterste geval een stokje voor steken. Moraal: maak duidelijk wat een huurder kan verwachten. Overigens valt het aantal gerechtelijke procedures waar woningruil in geschil is in de 23 jaar dat ik advocaat ben erg mee. Woningruil kan een prima instrument zijn om de doorstroming te bevorderen, mits je het verstandig toepast.”

Guus Crommelin,
adviseur Wonen gemeente Amsterdam

‘Goed voor de doorstroming’

"De gemeente Amsterdam staat positief tegenover woningruil. Het kan een uitkomst zijn voor huurders die al lange tijd tevergeefs naar woning zoeken die goed bij ze past. Je kunt verhuizen zonder je inschrijfduur aan te spreken of je op de dure vrijesector- of koopmarkt te begeven. Woningen kunnen sneller van huurder wisselen en dat is goed voor de doorstroming. Al levert woningruil daaraan natuurlijk geen significante bijdrage. Dat de woningmarkt vastzit, hangt vooral samen met de grote schaarste aan betaalbare woningen, aan de extreme populariteit van Amsterdam, aan de toenemende verstedelijking. De gemeente stelt geen bijzondere eisen aan woningruil; het is een zaak tussen huurder en verhuurder, vinden wij. We zijn wel bijzonder geïnteresseerd in de resultaten van het experiment van Ymere en Rochdale in Amsteldorp. Wanneer kun je daar van een succes spreken? Als 5 op de 500 bewoners meedoen? Of 50? Er is geen benchmark voor. We zien de evaluatie van het project met grote belangstelling tegemoet."

© Ymere

Delen